Çin’de başlayıp Japonya’ya ardından bütün dünyaya yayılan bir bitki geliştirme sanatı olan Bonsai, bodur ağaç görünümüyle bulunduğu her ortama dekoratif bir hava katar. Bu yazımızdan Bonsai çiçeği bakımı ve Bonsai yetiştirme tekniklerine dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Öncelikle akıllardaki soru ile başlayalım. Bonsai nedir? Küçük ağaççıklar olarak bildiğimiz Bonsai, Japonca bon ve sai kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş. Bon kelimesinin anlamı saksı veHer ne kadar bonsailer boyut itibariyle küçük olsalar da normal bir ağaçtan genetik olarak farkları yoktur. Bonsailer yalnızca birtakım teknikler ile saksıda yaşamaya alıştırılmış minyatür ağaçlardır. Herhangi bir ağaç ve yahut çalı da birtakım teknikler ile bonsai haline gelebilir.
Bir fidanın yaşlı bir ağaca dönmesi için gereken zaman Bonsaide bir takım teknikler kullanılarak hızlandırılır. Fidana olduğundan daha yaşlı bir görünüm kazandırılır. Bunun için kimi budamalar ve dalları biçimlendirme teknikleri kullanılır. ya tabak olarak çevrilirken saitahmin ettiğiniz üzere ağaç demek. Yani Bonsai için saksı anlamındadır diyebilmek mümkün.
Bonsai Çeşitleri Nelerdir?
Bonsai türleri, Ficus, Aser, Platanus, Carpinus ve Ardıçlardan oluşmaktadır. Bonsai hassas bir bitkidir ve bakımı da özen gerektirir.
Japonların dünyaca ünlü Bonsai ağacının yetiştirme yöntemlerini, fiyat detaylarını, sıkça sorulan soruları ve doğru yetiştirilmesine yönelik ipuçlarını bu yazımızda derledik. Satın aldığınız veya size hediye olarak gönderilen Bon
Bonsai bakımı ile ilgili 20 ipucu
Sulama çok önemlidir. Küçük ağacınız ne fazla sulanmalı ne de kuruyacak kadar susuz bırakılmalıdır. Fazla sulanan bitkinin kökleri çürür ve susuz bırakılan bitki zamanla kuruyarak ölür.
Su miktarını toprağa göre belirleyin. Bitkinizin toprağına dokunarak nemini kontrol edin ve sulamayı yavaş yavaş, toprak suyu tamamen emene dek yapın. Sıcak havalarda gün aşırı, kış aylarında 3 güne bir sulama yapmanız tavsiye edilir.
Yaz aylarında sulama yaparken; bitkinizi yerleştirdiğiniz tabakta biraz su bırakın, böylece bitkini ihtiyacı olan kadarını toprağı ile çekebilecektir.inci çiçek bonzia bakımı
Toprağın her yerinin nemli olduğundan emin olun. Sulama yaparken toprağın tamamıyla ıslatılarak kuru bölge kalmadığından emin olun ki bitkiniz sağlıklı kalsın.
Bitkinizi üşütmeyin. 12- 13 dereceden daha soğuk ortamlar bonsai için yaşaması kolay olmayan bir atmosfer oluşturur.
Yılda 4 defa vitamin ile besleyin. Bitkiniz için, her mevsim başında suyuna vitamin eklerseniz daha sağlıklı bir Bonsainiz olacaktır.
sai bitkinizin bakımı nas
Bitkinizi budayın. Bonsai bakımının olmazsa olmazı budamadır. Her an elinizde bir makasla onun ihtiyacı olan budamayı yapabilirsiniz. Ayrıca en aşağıda bulunan dalları budarsanız bitkinizin kökü ve gövdesi daha rahat şekil alabilir.
Geçiş mevsimlerinde budama yapın. Yaz ve kış budama için uygun mevsimler olmamakla birlikte baharı tercih etmeniz önerilir.
2-3 yılda bir toprak değiştirin. Tüm bitkiler gibi bonsai de aynı toprakta daima kalamaz. Bu onun beslenmesine engel olur. ancak toprak değişimi sık sık yapılırsa bitki adaptasyon sorunu çekecektir.
Saksı değişimi sırasında toprağın tamamen kuru olduğundan emin olun. Böylelikle saksı değişimi sırasında kökleri zarar görmez, toprak kolayca kökler arasından dökülür.
Bitkiniz karanlığa hapsolmasın. Bonsai kapalı ve karanlık ortamları çok sevmez. Bu sebeple gündüzleri olabildiğince aydınlık bir alanda olmalıdır.
Hava akımına maruz kalmamalı! Bonsai bitkiniz, tüm salon bitkileri gibi hava akımına, klimaya maruz kalmamalıdır.
Kesinlikle direkt güneş ışığı görmemelidir. Bonsai aydınlık ortam ister ama güneşe dikkat! Direkt olarak güneş altında olması bitkinizin yapraklarına zarar verebilir.
Bitkiniz tüm gün güneş görmesin. Bonsai bitkinizin istediği güneş aydınlığı sabah veya öğlen için yeterlidir. Tüm gün aydınlık ışıl ışıl bir ortamda durması gerekmemektedir.
Yaprakları da sulamayı ihmal etmeyin. Bitkinizin yapraklarını zaman zaman fıs fıs ile duşlama tekniği ile sulamalısınız.
Damlacıkları temizleyin. Yaprakları suladıktan sonra damlacıkların kalmadığından emin olun ki mercek görevi görüp güneş ışığı ile bitkinizi çürütmesin.
Toprağın seviyesini kontrol edin. Sulama, gübreleme ve benzeri işlemler toprağın gerekli seviyenin aşağıya düşmesine neden olabilir. Bu işlem yavaş gerçekleşeceğinden gözünüzden kaçabilir.
Mutfak bitkiniz için ideal bir alandır. Çok sıcak veya soğuk olmayan, nemi seven ortamlar bonsai için keyifle yetişeceği alanlar sağlar.